Da li ste čuli kad za Helex tablete?


Helex tablete su benzodiazepinski lijek s antipaničnim, anksiolitičkim, antidepresivnim i sedativnim djelovanjem. Antidepresivno djelovanje ima zbog
povećane osjetljivosti beta-adrenoceptora, a anksiolitičko radi mogućnosti vezanja za središnje benzodiazepinske receptore.
Anksiolitici su lijekovi koji se koriste za ublažavanje lakših psihičkih poremećaja, bilo da se radi o ublažavanju stresa, tjeskobe ili napetosti.
Liječenje anksioznosti
Lijek se izdaje za različita anksiozna stanja poput nemira, razdražljivosti, slabe koncentracije i sl. Anksiozna stanja se mogu manifestirati u obliku hiperaktivnosti zbog koje mogu nastati brojne tjelesne tegobe. Zatim u obliku razdražljivosti, problema s koncentracijom, tjeskobe, plašljivosti i straha.
Ako imate dijagnosticiran neki od anksioznih poremećaja mogu se javiti simptomi depresije kao što su:
  • psihomotorički nemir
  • smanjenje energije
  • gubitak interesa
Postoje anksiozno – depresivna stanja koja se mogu javiti s kroničnom fazom alkoholne apstinencije i organske bolesti te s paničnim smetnjama.
Helex tablete
Tablete mogu doći u pakiranju po 30 tableta od 1 mg, po 30 tableta od 0,5 mg i po 30 tableta od 0,25 mg. Jedna tableta može sadržavati 1 mg alprazolama i pomoćne tvari poput crnog bojila E152, plavog bojila E131 i laktoze.
Tablete u pakiranju od 0,5 mg pored alprazolama mogu sadržavati eritrozin E127 i laktozu, a tableta od 0,25 mg osim alprazolama sadrži i laktozu.
Prije nego se odlučite za ovaj lijek potrebno je javiti liječniku ako bolujete od metaboličkog poremećaja, neke kronične bolesti ili ste osjetljivi na bilo koji od sastojaka.
Osjetljivost na jedan od sastojaka obično se javlja kod onih koji imaju probleme s dišnim sustavom, miasteniju gravis i akutni glaukom.
Zbog alprazolama takvi se lijekovi ne preporučuju za liječenje onih koji imaju psihotične simptome, bipolarnu depresiju i psihomotoričnu retardaciju. Ne savjetuje se za liječenje bolesnika kojima je dijagnosticiran teži oblik depresije zbog rizika od samoubojstva.
Oprezni moraju biti oni koji imaju probleme s bubrezima i jetrom te svi koji imaju plućne bolesti. Oprez se savjetuje i kod starijih osoba koje treba liječiti s manjim dozama radi mogućnosti prejake sedacije ili pojave ataksije.
Kako djelotvornost lijeka kod djece još uvijek nije dokazana, a i nije sigurno je li škodljiv, ne preporučuje se davanje Helexa za najmlađu populaciju.
Dugotrajno konzumiranje može dovesti do ovisnosti, a najveća doza opreza savjetuje se za bolesnike koji su ovisni o alkoholu i opojnim drogama.
Budući da alprazolam može pojačati depresivne učinke na živčani sustav, ako se daje istovremeno s drugim lijekovima poput antidepresiva, antihistaminika, antipsihotika i sl., važno je upozoriti liječnika ako već pijete neki od navedenih lijekova bez recepta.
Pored toga što može pojačati depresivne učinke, on isto tako može povećati utjecaj alkohola, a zbog čega se ne savjetuje konzumacija alkohola tijekom liječenja. Istovremeno uzimanje itrakonazola, cimetidina i ketokonazola može dovesti do smanjenja metabolizma alprazolama.
Alprazolam nije bezopasan za dijete i zbog toga se ne preporučuje uzimanje takvog lijeka tijekom trudnoće. Ako žena posumnja da je trudna potrebno je što prije savjetovati se s liječnikom.
Doziranje Helexa
Doza se određuje individualno za svakog pacijenta posebno, na temelju reakcije i ozbiljnosti simptoma za neke od navedenih bolesti.
Za anksioznost sa simptomima depresije:
  • Za odrasle se savjetuje 0,25 do 0,5 mg tri puta na dan, dok bi doza za održavanje iznosila od 0,5 do 4 mg u tri doze.
  • Za starije 0,25 mg najviše tri puta dnevno, dok doza za održavanje iznosi od 0,5 do 0,75 mg dnevno u najviše tri doze.
Za panične smetnje i napadaje:
  • Savjetuje se od 0,5 do 1 mg tri puta dnevno, dok bi za održavanje bilo potrebno od 4 do 10 mg dnevno u nekoliko doza.
Pojave li se nuspojave na početku, dozu treba odmah smanjiti. Liječenje se mora ukinuti polako kako ne bi došlo do apstinencijske krize. Nuspojave se rijetko pojavljuju, pa se tako može dogoditi:
  • zastoj mokraće
  • problemi s koncentracijom
  • inkontinencija
  • žutica
  • problemi sa sjećanjem
  • anoreksija
  • distonija
  • svrbež,
  • sedacija
  • mišićno-koštani problemi
Nastupi li nesanica ili se poveća mišićna spastičnost, liječenje treba što prije prekinuti. Dođe li do predoziranja može doći do zastoja srca, poremećaja svijesti, plitkog disanja i hipotenzije. Ako je osoba još uvijek pri svijesti bilo bi dobro izazvati povraćanje jer će u protivnom biti potrebno ispiranje želuca.
Dolaskom u bolnicu slijedi pojačan nadzor jer se u težim slučajevima gdje se javljaju i problemi s disanjem mora dati i antagonist benzodiazepinskih receptora flumazenila.

1 komentar: