Kako promijeniti vaš odnos prema hrani?


Treba se fokusirati na okuse i kvalitetu hrane…


Vjerojatno ste već mnogo puta čuli za emocionalno jedenje, a možda ste i vi njegova „žrtva“. Naime, dok većina osoba jede jer za to osjeća fizičku potrebu, neke osobe jedu jer osjećaju emocionalnu potrebu. Glavna razlika između tih konzumacija hrane jest što osobe koje jedu zbog gladi jedu kada osjete fizičku potrebu, te nisu sklone prejedanju, što ne znači da ne uživaju u hrani i nisu gurmani.

S druge strane, osobe koje s hranom ne „hrane“ samo svoj želudac, nego i emocije, jesu osobe koje jedu i dok ne osjećaju fizičku potrebu za hranom, te imaju tendenciju prejedanja kako bi zadovoljile neke druge unutarnje potrebe.
Naravno, to je pojednostavljeno objašnjenje.

Društvene norme

Većina ljudi u razvijenijim zemljama, u kojima je hrana dostupna na svakom koraku i ima je u izobilju, više ni ne zna što znači osjećati pravu glad i kako je to najesti se tako da su „ugodno“ siti. Naime, obroci se poslužuju prema dobu dana kada društvene norme nalažu da je vrijeme za obrok i prema prigodama, te se često jede dok se ne pojede previše.

Zbog toga je još važnije imati zdrav odnos prema hrani, odnosno važno je obratiti pozornost što i koliko jedemo većinu vremena.
Tri su osnovna i jednostavna načina otkuda početi. Treba jesti manje zalogaje, fokusirati se na kvalitetu a ne kvantitetu i na taj način još više uživati u hrani koja se konzumira.

Je li vrijeme za promjenu?

Upravo navike jedenja stvaraju odnos prema hrani. Zbog loših navika većina osoba nakupi prekomjernu količinu kilograma.
Naime, jede se na brzinu, nezdrava procesuirana hrana, a cilj je da se što prije pojede određena količina i krene dalje. Jedenje se s time pretvara u samo kratki prekid onog što se radi. Uživanje u hrani smatra se luksuzom koji si malo tko može priuštiti, što nije istina.

Zbog toga se svatko od nas treba zapitati kakav odnos ima prema hrani. Želite li uživati u svakom obroku, u različitim okusima, i opustiti se? Ako je vaš odgovor potvrdan, evo kako to možete učiniti.

1. Potrudite se da kupujete i konzumirate što kvalitetnije prehrambene namirnice.
2. Osigurajte vrijeme za uživanje u hrani koju jedete.
3. Naučite razlike između emocionalne i fizičke gladi. Jedan od načina je da ako niste sigurni jeste li zaista gladni ili ne, popijte čašu vode, možda ste jednostavno dehidrirani.
4. Konzumiranje hrane mora vam pružati zadovoljstvo i ne smije se tretirati kao gnjavaža.
5. Hrana se mora jesti sporo, ne brzinom svjetlosti, da zapravo ni ne osjetimo okus koji se jede.
6. Sporim konzumiranjem hrane, ne samo da ćete bolje osjetiti okus hrane, nego će i tijelo stići reagirati kada osjeti sitost, te ćete lakše kontrolirati veličine porcija, odnosno pojest ćete manje nego što biste inače.
7. Odnos prema hrani ne mijenja se preko noći, to je proces koji može potrajati godinama.

Nema komentara