Krem juha od brokule


Brokula je odlična za čišćenje organizma i njegovo pomlađivanje. Pomaže spriječiti bolesti oka, prehladu, alergiju, rak i artritis. Jasno je kako se radi o zdravoj, ali i ukusnoj namirnici koju možete pronaći u raznim jelima kao što je krem juha od brokule.

Brokula kao lijek
Postoji puno razloga zašto bi brokulu trebalo uvrstiti u svakodnevni jelovnik, a ovo su neki od njih:
  • pruža zaštitu od raka – zahvaljujući indol-3 karbinolu, 3,3 dindolilmetanu ili DMI te glukorafaninu
  • regulira krvni tlak – zdrava zelena namirnica pomaže održati normalne vrijednosti krvnog tlaka
  • pomaže ojačati imunitet – zahvaljujući visokom postotku magnezija i kalija
  • dobra je za oči – zbog beta-karotena, vitamina C i luteina, a koji pomažu spriječiti bolesti oka
  • smanjuje kolesterol – uz pomoć folne kiseline, B vitamina i dijetalnih vlakana
  • štiti od bolesti srca – pomoću karotenoid luteina, folne kiseline i vitamina B6
  • pomaže kod mršavljenja – zbog velike količine vode i vlakana brokula brzo dovodi do osjećaja sitosti
  • odlična je za kosti – sve zahvaljujući vitaminu K i kalciju kojih ima više nego dovoljno
  • sprječava alergije – pomaže ukloniti alergije uz pomoć folne kiseline koja ima antialergijsko djelovanje
Juhe od brokule
Odlučite li napraviti ukusno jelo od zelene namirnice najbolje je odabrati kuhanje na pari kao dinstanje, jer će se tako zadržati najveći dio nutrijenata.
Krem juha od brokule ukusno je i hranjivo jelo koje će mnogi rado pojesti zahvaljujući finom okusu i gustoći. Priprema ne traje dugo, a možete birati između smrznutog i svježeg povrća.
Ako odabrali svježe povrće uzmite stabljike sa zatvorenim cvjetovima. Za juhu će vam trebati sljedeći sastojci:
  • 440 g brokule
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 krumpir
  • sol
  • papar
  • 1 luk
  • maslinovo ulje
  • peršin
Narežete brokulu i krumpire. Nakon toga usitnite luk i češnjak te ih stavite pržiti na maslinovom ulju. Dinstate sve dok luk i češnjak ne omekšaju dovoljno.
Nakon što su luk i češnjak omekšali, dodajete krumpire i brokulu te kuhate još 15 minuta. Povrće usitnite štapnim mikserom i stavite papar, sol i peršin te pustite da juha zavrije. Jelo poslužite dok je toplo.
Krem juha od brokule i sira
Za ukusnu kremastu juhu bit će vam potrebno:
  • 450 g brokule
  • 1 luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 100 g ementalera
  • 1 šalica brašna
  • sol
  • 2 šalice mlijeka
  • 1 šalica pilećeg temeljca
  • maslinovo ulje
Na zagrijano maslinovo ulje dinstati luk i peršin dok ne omekšaju. Potom se dodaju cvjetovi brokule (koje ste prethodno usitnili) i dolije se pileći temeljac.
Nakon što smjesa zavrije, smanjite vatru i nastavite kuhati dok brokula nije postala dovoljno mekana.
Dok se kuha brokula pomiješajte brašno i mlijeko te dolijte u juhu miješajući sve dok ne dobijete dovoljno gustu smjesu. Na kraju stavite naribani sir i sol te miješajte dok se sir ne rastopi.
Odaberite omiljeni recept i uživajte u namirnici koja će zadovoljiti nepca i pružiti sve potrebno za bolje zdravlje.

Nema komentara