Ljekovita svojstva kurkume


 Biljka iz porodice đumbira po imenu kurkuma raste u južnoj Aziji, a od njenog korijena se radi začin koji ima izrazito žutu boju. Kurkuma ima mnoga ljekovita svojstva, a jedan je od glavnih sastojaka začina curry. Na etiketama se kurkuma označava oznakom E100. Slijede ljekovita svojstva kurkume.
Kurkuma se još koristi i kao prirodno bojilo u izradi kozmetike te kao prirodni pesticid. Bez obzira o kakvoj se bolesti radi, jasno je kako je liječenje i ublažavanje brojnih tegoba danas nemoguće zamisliti bez brojnih prirodnih lijekova.
Ljekovita svojstva kurkume
Radi se o jednom od najmoćnijih lijekova prirode, a aktivni sastojak koji se nalazi u kurkumi se zove kurkumin. Kurkuma posjeduje anti upalna svojstva, a nedavnim se istraživanjima potvrdio njen blagotvorni učinak na mnoge tegobe od Alzheimerove bolesti do raka.
Poznata je kao biljka koja njeguje i jača organizam, a najčešće se koristi za obnavljanje crijevne flore, čišćenje žučnog mjehura i jetre, smanjenje upala kod artritisa, stimuliranje rada metabolizma, tegoba dišnih puteva, protiv crijevnih parazita, jačanje probave, smanjenje nadutosti, normalizaciju menstruacije, čišćenje krvi, protiv kožnih problema te bakterija i gljivica.
Što se tiče nutritivnih vrijednosti kurkuma je bogat izvor mangana, dijetalnih vlakana, željeza, vitamina B6 i kalija. Djelotvorna je u liječenju dermatitisa, žgaravice, čira, žučnih kamenaca, artritisa, ekcema, infekcija i bubrežnih kamenaca.
Njeno raznovrsno antikancerogeno djelovanje jedna je od njenih najbitnijih značajki, a to je upravo zbog imunostimulirajućih, antioksidativnih i antiupalnih svojstava.
Najefikasnija je u prevenciji raka jajnika, a može pomoći i ženama koje su ušle u menopauzu kao i kod smanjivanja rizika raka dojke. Kurkuma može pomoći u prevenciji raka prostate i debelog crijeva, a može i spriječiti leukemiju kod djece.
Obzirom da je bogata antiupalnim svojstvima često se koristi u prirodnim proizvodima koji su namijenjeni za liječenje artritisa. Brojna istraživanja su potvrdila protuupalno djelovanje kurkume, a glavni aktivni sastojak kurkume može ublažiti otekline na zglobu i jutarnju ukočenost.
Kurkumin je djelotvoran u snižavanju šećera i kolesterola, a odličan je i sprečavanje žgaravice i grušanja krvi kao i zaštitu jetre od štetnih tvari. Predstavlja prirodnu terapiju za upalne bolesti poput Chrona i ulceroznog kolitisa.

Smatra se jednim od najjačih prirodnih antibiotika koji za razliku od ostalih antibiotika pomaže u razvoju dobrih bakterija. Osim za unutarnje bolesti kurkuma je dobra i za liječenje kožnih problema poput psorijaze, dermatitisa i ekcema.

Nema komentara