Namaz od slanutka


Namaz od slanutka već je neko vrijeme veliki hit, kako među veganima i vegetarijancima, tako i među onima koji konzumiraju meso. Otkrijte i vi nešto novo i zdravo i oduševite svoje nepce i nepce svojih ukućana.
Ovaj recept za Hummuspripremat ćete često jer je neodoljiv u svim kombinacijama!

Što je hummus

Hummus je ustvari naziv za namaz od slanutka, a po želji se u njega mogu dodati razni začini. Blagog je okusa pa pristaje uz sva jela te ima izrazito visoke hranjive vrijednosti.
Prvi puta se koristio na Bliskom istoku gdje je postao jedan od najpopularnijih jela. Kako se širio svijetom, tako su se pojavili i razni recepti, a svatko dodaje još neke začine koji mu odgovaraju i koje voli.
Namaz od slanutka, ili kako ga neki nazivaju pašteta od slanutka, idealan je obrok za djecu, ljude koji se bave sportom i za sve one koji paze na prehranu i žele jesti nešto zdravo. Idealan je obrok u veganskoj prehrani jer ne sadrži niti jedan sastojak životinjskog podrijetla.
Hummus je visoko vrijedna namirnica koja sadrži odličan omjer proteina, ugljikohidrata i zdravih masnoća biljnog podrijetla. Sadrži i velik broj vitamina i minerala i to kalcij, željezo, vlakna, lecitin i vitamin B6. Ne sadrži gluten, kolesterol niti biljnu mast, a i odlična je preporuka za dijabetičare jer ima niski glikemijski indeks.

Recept za namaz od slanutka

Sastojci za četiri osobe:
  • 500 grama slanutka
  • četiri grančice svježeg peršina
  • 14 žlica maslinovog ulja
  • 5 režnja češnjaka
  • 8 žlica limunovog soka
  • papar
  • sol po potrebi
Priprema:
Dan prije nego što ćete raditi namaz od slanutka, namočite slanutak i ostavite ga tako u posudi s hladnom vodom najmanje 12 sati. U to vrijeme on će nabubriti. Tada ga kuhajte 80 minuta u posoljenoj vodi na srednje jakoj vatri.
Želite li spriječiti nadutost koju mahunarke mogu izazvati dodajte u vodu asafetidukoju možete kupiti u trgovini azijskih začina.
Kada se slanutak skuha, ohladite ga te stavite u posudu u kojoj ćete ga miksati.Najbolji hummus dobit ćete ako slanutak miješate štapnim mikserom, no ako ga nemate, probajte s običnim.
Za vrijeme miksanja, slanutku dodajte sol, papar, sitno nasjeckani češnjak, peršin, limunov sok i maslinovo ulje. Sve dobro izmiksajte, promiješajte i kušajte. Ako je potrebno dodajte još neke sastojke. Po želji, namaz od slanutka možete začiniti i crvenom paprikom ili chilijem ako volite ljute verzije namaza.
Ako vam je smjesa jako gusta, dodajte još maslinovog ulja jer ona mora biti tekuća. Ovako pripremljeni hummus možete iskoristiti u roku od pet dana, a držite ga uvijek na hladnom u hladnjaku.
Namaz od hummusa je ukusan, zdrav i cjelovit obrok. Dovoljno je da ga namažete na kruh, dodate malo raznovrsne salate i imate hranjivi obrok. Pokušajte napraviti sami svoj namaz jer nije ni najmanje teško, a dobit ćete svoj domaći proizvod bez bilo kakvih štetnih dodataka.

Nema komentara