Stigle su mandarine! Isprobajte ove fantastične recepte
Fine su kada ih jedete same, ali nevjerojatan su dodatak i slatkim i slanim jelima
Svaka sezona nosi svoje ukusno povrće i voće, a meni je početak jeseni posebno drag jer to znali da je vrijeme za mandarine! Osim što su veoma fine, jele se same, u kolaču ili čak u slanim jelima, mandarine su i veoma zdrave. One sadrže dvostruko više vitamina C nego naranče, pa se tako su 100 grama mandarina nalazi čak 30 mg vitamina C. Također, mandarine su „krcate“ beta-karotenom, koji nam pomaže u očuvanju zdravlja očiju i kože, zatim vitaminima B1, B2, B3, kalijem, željezom, magnezijem, folnom kiselinom.
Mandarine su pune vlakana, pa prema tome pomažu u probavi. Niskokalorične su i možete ih jesti i prije spavanja i sigurno se nećete udebljati. Dakle, ako ste ikada sumnjali da su mandarine samo još jedno voće koje vam neće štetiti, ali niti koristiti, varate se. Ne samo da ćete zahvaljujući mandarinama u tijelo unesti brojne potrebne vitamine i minerale, one će vam pomoći u obnovi imuniteta, što će vam sigurno pomoći u borbi protiv prehlada u nadolazećoj zimi.
Dakle, svi se slažemo potrebno je jesti više mandarina, a evo i nekoliko ideja kako ih pripremiti...
Glazirana slatka štruca od mandarina
Sastojci:
za kolač:
1 i 1/2 šalice sveobuhvatnog brašna
2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice soli
1 šalica jogurta
1 šalica šećera, podijeljeno
3 jaja, ekstra velika
2 žličice naribane korice mandarine
1 žličica ekstrakta vanilije
1/2 šalice otopljenog kokosovog ulja
1/3 šalice svježe iscijeđenog soka od mandarina
za glazuru:
1 šalica šećera u prahu
2 žlice svježe iscijeđenog soka od mandarine
Priprema:
Prethodno zagrijte pećnicu na 175 ºC i pripremite lim za pečenje kruha (silikonski lili obični obložite papirom za pečenje).
Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. U drugoj posudi pomiješajte jogurt, ¾ šalice šećera, jaja, koricu mandarine i ekstrakt vanilije. Umiješajte mokre sastojke u suhe, a zatim umiješajte i kokosovo ulje te sve dobro izmiješajte (izmiksajte).
Ulijte smjesu u lim i pecite 50-55 minuta (isprobajte čačkalicom - mora iz kolača izaći čista. Ugasite pećnicu i ostavite ondje kolač još 10 minuta.
U posudi na srednjoj toplini umiješajte sok od mandarina i 1/4 šalice šećera, kuhajte dok se šećer ne otopi, otprilike minutu. Zatim sok prelijte preko toplog kolača. U potpunosti ohladite kolač.
Pomiješajte šećer u prahu i sok mandarina, prelijte preko štruce, narežite i poslužite.
Junetina na azijski s mahunama, paprikom i mandarinom
Sastojci:
Marinada:
4 žlice sojinog umaka
2 žličice smeđeg šećera
Umak:
¼ šalice svježe istisnutog soka mandarina (oko 3-5 mandarina)
2 žlice sojinog umaka
1 žlica smeđeg šećera
1 žličicu sezamovog ulja
1 žličica kukuruznog škroba
Sastojci za jelo:
500 g junetine od buta, narezana na trakice
3 režnja češnjaka, protisnuta ili sitno nasjeckana
1/2 žlice ribanog svježeg đumbira
1 čajna žličica naribane korice mandarine
¼ do ½ žličice nasjeckane ljute crvene sušene papričice
2-3 žlice suncokretovog ulja
2 šalice zelene mahune
1 i ½ šalice baby kukuruza iz limenke
½ šalice tanke narezane crvene paprike
3-5 mladih lukova (ili 1 srednji poriluk ako ga više volite)
3 žlice vode
1½ do 2 šalice bijele riže
Priprema:
Ako imate napu iznad vašeg štednjaka upalite je. Ako nemate, zatvorite vrata od kuhinje. Ovo jelo se priprema na visokoj temperaturi i može prilično zadimiti prostor u kojem se kuha.
U posudi srednje veličine kombinirajte sastojke za marinadu i govedinu i dobro promiješajte kako bi se sva govedina ravnomjerno marinirala. Ostavite tako barem 10 minuta ili do sat vremena, te tu i tamo promiješajte.
Dok se meso marinira, pripremite sve ostalo. Nasjeckajte mahune, kukuruz i crvene paprike. Narežite mladi luk.
Skuhajte rižu prema uputama na pakiranju.
U maloj zdjeli, pomiješajte češnjak, đumbir, koricu mandarina, paprike i 1 čajnu žličicu suncokretovog ulja, pa ostavite sa strane.
U posudi srednje veličine pomiješajte sve sastojke za umak (sok od mandarina, soja umak, smeđi šećer, sezamovo ulje i kukuruzni škrob) i stavite na stranu.
Ocijedite junetinu. Zagrijte 1 žličicu suncokretovog ulja u tavi. Kad je ulje vrelo dodajte jednu trećinu junetine u jednom sloju. Razdvojite bilo kakve grudice i pecite bez miješanja jednu minutu. Preokrenite junetinu i nastavite pirjati dok ne posmeđi, 1-2 minuta. Prebacite junetinu na čisti tanjur. Ponovite sve ponovo s 1 žličicom ulja i još jednim slojem junetine. Nastavite ovaj postupak dok se isprži sva junetina.
U woku ili dubokoj tavi dodajte 1 žlicu ulja i zagrijte da bude vrelo. Dodajte mahune, baby kukuruz i narezanu crvenu papriku. Često miješajte i pržite dok sve ne počne smeđiti, oko 4-6 minuta.
Dodajte mladi luk (ili poriluk) i pirjajte 1 minutu, često miješajući.
Dodajte vodu i još kratko kuhajte, oko 1 minutu.
Sad malo još ubrzajte - premjestite povrće na vanjske rubove woka, a u praznu sredinu dodajte smjesu češnjaka i đumbira u središte, pirjajte miješajući 15-20 sekundi, a zatim u to umiješajte i povrće. Odmah dodajte junetinu i sve dobro izmiješajte.
Brzo izmiješajte umak koji ste prethodno stavili na stranu i dodajte u wok i kuhajte, stalno miješajući sve dok se umak malo ne zgusne (oko 30 sekundi). Maknite wok sa štednjaka i jelo poslužite s bijelom rižom.
Tart od mandarina
Sastojci:
za tijesto
250 g oštrog brašna
125 g maslaca
2 žlice šećera u prahu
soli
2 žumanjka
pola žličice bourbon vanilije
nekoliko žlica hladne vode
za punjenje:
korica mandarina
100 ml soka od mandarine
4 jaja
150 ml slatkog vrhnja
¼ žličice mljevenog kardamoma (mirišljavi začin)
150 g šećera
Priprema:
U posudu stavite brašno, šećer i sol. Dodajte maslac narezan na manje kockice i trljajte maslac u brašno dok ne dobijete smjesu nalik na krušne mrvice. Dodajte žumanjke i malo vode, pa umijesite tijesto. Oblikujte ga u kuglu, spljoštite u disk, omotajte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na pola sata. Kalup premažite maslacem i pobrašnite. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Tijesto razvaljajte, prebacite u kalup, utisnite i izbodite vilicom. Stavite u hladnjak na desetak minuta. Pecite bez nadjeva deset minuta. Zatim premažite tijesto razmućenim bjelanjkom i vratite u pećnicu na pet minuta. Izmiksajte jaja i šećer. Dodajte koricu i sok mandarine, kardamom i slatko vrhnje. Smanjite temperaturu pećnice na 150 stupnjeva. Nadjev zatim stavite na laganu vatru i lagano ugrijte. Kremu ulijte u tijesto i pecite 30-tak minuta. Po želji poslužite s tučenim slatkim vrhnjem.
Keksi od mandarina
Sastojci:
3/4 šalice maslaca, omekšanog
1 šalica šećera
1 i 1/2 žličice sode bikarbone
1 i 1/2 žličice praška za pecivo
1 žličica soli
2 jaja
2 žličice naribane korice mandarina
1 žličica ekstrakta vanilije
1 žličica ekstrakta mandarina (ili naranče)
3/4 šalice maslinovog ulja
1/2 šalice griza
4 šalice višenamjenskog brašna
½ šalice šećera (za uvaljati)
Priprema:
U velikoj posudi izmiksajte maslac visokom brzinom 30 sekundi. Dodajte 1 šalicu šećera, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol. Miksajte dok ne dobijete laganu i pahuljastu konzistenciju. Umiješajte i jaja, koricu mandarine, ekstrakt vanilije i mandarine ili naranče. Kada to dobro izmiksate, postepeno ulijevajte ulje dok smjesa ne poostane glatka. Umiješajte i griz i što je više moguće brašna. Ako mikserom više ne ide, ostatak brašna umiješajte kuhačom. Na kraju tijesto pokrijte i ohladite 30 do 60 minuta.
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva C. Istresite pola šalice šećera u malu zdjelicu. Oblikujte tijesto u kuglice pa ih uvaljajte u šećer. Stavite kuglice na lim obložen papirom za pečenje, udaljene barem 5 cm. Pomoću čačkalice iscrtajte "X" na svaku kuglicu.
Pecite u zagrijanoj pećnici 9 do 11 minuta ili dok keksi ne počnu rumeniti. Dok su topli ponovo čačkalicom utisnite znak "X". Prebacite kekse na žičani stalak i ostavite da se ohlade. Od ovog tijesta trebali biste dobiti 84 keksa.
Salata s piletinom pohanom u sezamu i mandarinama
Sastojci:
2 fileta pilećeg prsa
1 bjelanjak
1/2 šalice bijelog sezama
1 žlica biljnog ulja
mješavina salate (zelena, rukola, radič...)
2 mandarine - narezane u tanke šnite
1 šalica klica (sirove ili blanširane)
po želji – goji bobice
Dresing od soje i meda
2 žlice meda
1 žlica rižinog octa (ili pola žlice jabučnog, po želji i okusu dodajte još)
3 žlice sojinog umaka
1/2 žličice kajenskog papra
1 žličica prženih sezamovih sjemenki
Priprema:
U maloj zdjeli pomiješajte sve sastojke za preljev. Kušajte i prilagodite ako je potrebno.
Istresite sezam na tanjur, zatim kistićem premažite piletinu umućenim bjelanjkom i uvaljajte u sezamove sjemenke. Pržite na zagrijanom ulju na srednjoj temperaturi. Pržite dok se ne ispeče do kraja nekih 5-8 minuta. Ostavite piletinu da se malo ohladi prije nego je narežete.
Na tanjur ili u zdjelicu rasporedite mješavinu salate, klice i mandarine. Po želji dodajte goji bobice, ako ste ih uspjeli nabaviti. Na vrh stavite piletinu i prelijte umakom. Odmah poslužite.
Muffini od mandarina
Sastojci:
120 grama mekog maslaca
140 grama brašna
100 grama šećera
1 1/2 žličice praška za pecivo
2 jaja
1 prstohvat soli
5 mandarina
1/2 limuna
Nutella ili čokoladni ganache za ukras
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva C. U srednje velikoj posudi pomiješajte omekšani maslac i šećer. Zatim dodajte jaja, jedno po jedno, dobro izmiksajte mikserom nakon svakog dodavanja. Umiješajte i brašno, prašak za pecivo i sol.
Naribajte koricu 5 mandarina, dodajte u smjesu i dobro izmiksajte. Dodajte i sok polovice limuna te sok 5 mandarina.
Tijesto ulijte u kalupe za muffine, ne do vrha već maksimalno do tri četvrtine. Muffine pecite 20 minuta. Ostavite ih da se ohlade prije nego ih ukrasite Nutellom (namažite ili ukrasnom vrećicom istisnite ohlađenu nutellu. Možete ukrasiti i čokoladnim ganachem. Stavite hladiti do posluživanja.
Krema od čokolade i mandarine
Sastojci:
2 mandarine
170 g tamne čokolade, nasjeckane
6 žumanjaka
1/3 šalice šećera
1 žličica čistog ekstrakta vanilije
1/4 žličice soli
2 i 1/2 šalice vrhnja za šlag
Priprema:
Naribajte koricu mandarina, a zatim im istisnite sok.
Stavite čokoladu u lonac.
U posudi pomiješajte žumanjke, šećer, vaniliju, sol i koricu mandarine. Umutite vrhnje u smjesu jaja, a zatim kuhajte na srednjoj toplini, stalno miješajući dok krema ne postane dovoljno gusta da se zadržava na poleđini drvene kuhače (ipak pazite da smjesa ne zavrije!!). Kremu procijedite kroz (sitno) cjedilo u veću posudu. Prelijte dvije trećine vruće Kreme preko čokolade, pustite da odstoji 5 minuta, a zatim dobro umutite. Umutite sok od mandarina u preostalu svijetlu kremu.
Koristeći malu zaimaču/šeflju napunite male šalice prvo trećinu kremu s čokoladom, pa onda trećinu s mandarinom i ostatak ponovo s čokoladom. Kroz kremu prođite čačkalicom ili drvenim štapićem u obliku broja osam kako biste postigli mramorni efekt. Pokrijte plastičnom folijom i ohladite u hladnjaku - najmanje 2 sata (može i do 3 dana).
Post a Comment