Svrab – simptomi i liječenje


Svrab je infekcija kože do koje dolazi zbog oku nevidljivih parazita ili grinja pod nazivom Sarcoptes scabiei. Iako je šuga poznata kao bolest sirotinje, od nje mogu oboljeti svi bez obzira na socioekonomski status, dob i spol. Prvi simptomi se javljaju najčešće dva do šest tjedana od stupanja u kontakt sa zaraženom osobom.

Uzroci svraba

Glavni uzrok neugodnog osjećaja na koži u obliku šuge su grinje. Ženske grinje se mogu uvući pod kožu i napraviti tunele gdje će ostaviti jaja. Ona će se potom izlegnuti u roku 4 dana nakon čega će pronaći put do površine kože gdje će se proširiti i na druga mjesta.
Svrbež je posljedica alergijske reakcije na grinje. Kako se ljudi mogu zaraziti grinjama, zaraza je moguća i kod kućnih ljubimaca. Tako pse i mačke mogu napasti druge vrste grinja.

Simptomi svraba

Prvi znak bolesti je svrbež radi kojeg pacijent ima potrebu konstantno se češati ne bi li tako ublažio neugodan osjećaj. Zbog čestog grebanja mogu se pojaviti raneSimptomi svraba su:
  • Manje rupe na koži, koje se obično javljaju u naborima kože, najčešće na lopaticama, koljenima, između prstiju, oko grudi i ispod pazuha.
  • Neugodan svrbež koji se može pogoršati po noći.
Kod djece se svrab obično javlja na tabanima, skalpu, dlanovima, vratu i licu.
Sve one osobe koje su već prije imale problema sa svrabom i onda opet došle u kontakt sa zaraženom osobom, prve će simptome primijetiti već nakon dva dana.

Liječenje svraba

Liječenje je moguće uz pomoć skabicidnih sredstava u dozi koju će odrediti liječnik. Svima koji su došli u kontakt sa zaraženima savjetuje se liječenje.
Nakon ugriza grinje nastupaju simptomi koje treba ublažiti. Kako je liječenje simptomatsko provodi se pomoću oralnih antihistaminika te lokalnih kortikosteroida. Ukoliko se šuga pojavila u blizini oka savjetovat će se vazelinska mast koju ćete morati nanositi 3 puta dnevno barem 10 dana.
Bez obzira što će grinje biti uništene, svrbež se može zadržati i 2 do 3 tjedna. Iz tog razloga liječnici mogu propisati ivermectin za sve koji imaju slabiji imunitet.
Ako se nakon tretmana pojavi novi osip, liječnik će preporučiti nove lijekove u obliku šampona, losiona ili kreme.
Liječnicima se treba javiti i ako svrbež traje nakon što je završila terapija te ukoliko je koža inficirana. Doktor će pomoći odrediti pravi uzrok te pružiti najbolju terapiju.

Prirodno liječenje svraba

Iako se šuga najčešće pojavljuje zbog nehigijenskih uvjeta, rizik od zaraze postoji kod svakog pojedinca. Primijetite li neugodan osip potrebno je otići kod liječnika. Pomoći si možete i prirodnim metodama kao što su:
  • Mast od kalendule ili kamilice – sastojci koji će doprinijeti ublažavanju svraba.
  • Hladan oblog od čaja nevena – obloge treba stavljati na problematična područja.
  • Blaža sredstva za njegu tijela – ili pranje samo uz pomoć vode.
  • Izbjegavanje vrućih i dugih kupki – one ne isušuju samo kožu, nego i pogoršavaju nadraženost.
  • Jabučni ocat – u toplu vodu za kupanje možete dodati tri žlice jabučnog octa. Potrebno je ležati u toploj vodi barem 15 minuta.
Ako je šuga popraćena nesvjesticom, bljedilom kože te osjećajem slabosti, razlog je anemija. Pored toga što ćete se obratiti za pomoć svom liječniku, možete i sami nešto učiniti za svoje zdravlje te obogatiti prehranu namirnicama bogate C vitaminom.
Svrbež može ukazivati i na gljivične infekcije kože koje možete prepoznati po perutanju vlažnog dijela kože. Mnoge bolesti kao što su dijabetes, bolesti štitnjačei bubrega mogu imati svrab kao jedan od simptoma. U takvim se slučajevima umjesto simptoma liječi bolest, jer kad ona jednom nestane neće više biti ni simptoma.
Najbolja zaštita je čisto tijelo. Važno je da se prije odluke o tome kako ćete s nekim živjeti dobro pregledate i ukoliko postoji svrab, prvo izliječite i uklonite svaku opasnost od širenja.
Liječenje svraba nije komplicirano, a već prve večeri bolesnika treba okupati u toploj vodi i dobro ga istrljati. Važno je da koža omekša nakon čega se pacijent mora namazati određenim mastima. Pacijenta treba namazati navečer po cijelom tijelu, a već drugi dan se može vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima.
Drugu večer se ponavlja mazanje i tako tri večeri zaredom. Četvrtog dana se pacijent mora okupati i promijeniti posteljinu. Odjeću, posteljinu i rublje trebaoprati na 90 °C, a ono što se ne može prati u mašini zatvoriti u plastičnu vrećicu na dva tjedna. Namještaj je dovoljno usisati.

Nema komentara