Giht – simptomi i liječenje


Urični artritis, odnosno giht zahvaća sve veći broj ljudi. Jedan je od najbolnijih oblika artritisa i uglavnom se javlja kod starije populacije. Uzrokovan je djelovanjem pretjeranog lučenja i stvaranja mokraćne kiseline u samim zglobovima.

Povećavanjem mokraćne kiseline javlja se upala. Giht se prepoznaje po osjetljivosti i bolovima u zglobovima, najčešće u nožnim palčevima.

Simptomi gihta

Iako se urični artritis najčešće javlja na zglobu nožnog palca, isto tako može zahvatiti i druge zglobove poput lakta, stopala, gležnja, koljena i ruke. Uvijek se javlja u četiri faze od kojih svaka ima svoje simptome.
Kronični giht
Ako se bolest ne krene liječiti na vrijeme, upala mekog tkiva oko zgloba može s vremenom rezultirati deformacijom kostiju te skupljanjem kristala mokraćne kiseline u bubrezima, što na kraju može uzrokovati bubrežne kamence.
Kroničnu fazu možete prepoznati po simptomima kao što su:
  • ukočenost i ograničeno pomicanje zgloba
  • gnojni čirevi na koži
  • bolni zglobovi
Akutni giht
Akutnu fazu je moguće prepoznati po znakovima kao što su crvenilo, naticanje zglobova te jaka bol. Simptomi znaju trajati do 10 dana.
Međukritična faza
Međukritična faza je poznata po intervalima gdje ne mora biti simptoma. Kod većine se drugi napad dogodi u razdoblju od 6 mjeseci do dvije godine, dok ostali simptomi mogu nastupiti za najmanje 5 i najviše 10 godina.

Prirodno liječenje gihta

Postoje ljekovite biljke koje će pomoći kod liječenja gihta. Pored toga što će pomoći kod izlučivanja mokraćne kiseline, ujedno će normalizirati metabolizam i pomoći spriječiti bolesti bubrega:
  • Crni ribiz – prirodni lijek koji djeluje antibakterijski, protuupalno, antivirusno i antialergijski. Može se koristiti u obliku čaja te sušenih ili svježih bobica. Pomaže izlučiti mokraćnu kiselinu i kod boljeg rada bubrega.
  • Crna bazga – zahvaljujući bioflavonoidu sprječava razvoj bakterija koje su zaslužne za urinarne infekcije.
  • Čičak – u korijenu čička se nalaze masne kiseline, fenolski spojevi, fosforne kiseline. Pomaže u čišćenju krvi te izlučivanju mokraće.
  • Troskot – biljka koja odlično djeluje na bubrege te pomaže u liječenju uričnog artritisa. Sadrži vitamin C, flavonoide te galnu i kumarinsku kiselinu.
  • Vrijesak – se koristi za liječenje gihta, bubrežnih kamenaca i čišćenje krvi. Zbog protuupalnog djelovanja pomaže kod liječenja upalnih procesa.

Hrana protiv gihta

Kako giht nije moguće do kraja izliječiti, treba pronaći način kako ublažiti simptome te zaustaviti razvoj bolesti. To je moguće uz pomoć nekoliko namirnica kao što su:
  • maslac od kikirikija
  • lješnjaci i orasi
  • žitarice i integralni kruh
  • korjenasto povrće poput rotkvica, mrkve, repe i cikle
  • med
  • nemasno meso
  • povrtne juhe bez mesa
  • kiselo mlijeko, jogurt, polumasni sirevi
Mokraćne kiseline nastaju razgradnjom spojeva koji su najbrojniji u crvenom mesu i alkoholnim pićima. Tu vrstu hrane stoga obavezno treba izbjegavati. Danas postoje lijekovi koji pomažu u liječenju ove nezgodne bolesti. Osim lijekova i ostalih kemijskih preparata, pravilna prehrana smanjit će i ublažiti simptome.
Trešnje su vrsta voća koje ublažava bolove uzrokovane artritisom zbog znatno niske razine mokraćne kiseline. Također se smatra da trešnje smanjuju broj upala u tijelu. Ananas sadrži enzim koji može smanjiti bol zglobova i pospješuje probavu, odnosno ubrzava metabolizam.
Sojino mlijeko i ostali sojini proizvodi odlični su jer ograničavaju sam unos bjelančevina životinjskog porijekla. Ublažavaju neugodne simptome uričnog artritisa. Rajčica, paprika, zelena salata i ostale namirnice koje sadrže vitamin C bogate su likopenom, važnim antioksidansom.
Likopena najviše ima u crvenom voću i povrću, a smanjuje razine mokraćne kiseline za čak 18 %. Nezasićene masti iz namirnica poput maslinovog ulja, repičinog ulja, bučinog ulja, avokada i ostalih namirnica smanjuju razinu mokraćne kiseline.
Istraživanje je pokazalo da su pacijenti koji su umjesto zasićenih masti konzumirali nezasićene, nakon nekoliko tjedana imali manju količinu mokraćne kiseline u tijelu, čak za 17, 5 %. Smanjuju i količinu kalorija, a s tim i razinu inzulina u krvi. Neizravno i odlično pomažu u smanjivanju bolova izazvanih uričnim artritisom.
Preporučuje se što veće i češće konzumiranje vode kako bi se iz organizma isprale, odnosno uklonile negativne čestice i mokraćna kiselina. Savjetuje se piti najmanje šest do osam čaša vode dnevno.
Ukoliko bolujete od gihta izbjegavajte crveno meso, morske plodove, grah, alkohol te namirnice koje sadrže brašno i kvasac. Oni sadrže veliku razinu spojeva koji se razgrađuju u mokraćnu kiselinu.

Nema komentara