Vježbe za koljena


Najbolje rješenje za kroničnu bol u koljenima je vježbanje jer jačanjem mišića nogu se koljeno može zaštititi od ozljeda tako što će se preuzeti dio opterećenja samih zglobova. Bez obzira na to pati li osoba od bolova u koljenima ili ih jednostavno želi zaštititi prilikom izvođenja vježbi treba posebno pripaziti na tehniku i posturu kako se ne bi ozlijedila.

Svaka vježba za koljeno zahtijeva savijanje koljena kao što su čučnjevi, a koljena nikada ne bi smjela prijeći liniju nožnih prstiju kako se ne bi opteretila struktura iznad čašice koljena.
Za vrijeme vježbanja aerobnih vježbi je potreban oprez, a za joggiranje su potrebne kvalitetne tenisice koje će dobro učvrstiti gležanj te se trebaju izbjegavati tvrde podloge kao što je beton.
Biciklisti prije vožnje biciklom trebaju namjestiti visinu volana i sjedala kako bi za vrijeme vožnje tijelo bilo u pravilnom položaju i kako bi se izbjeglo nepravilno držanje kralježnice te nepravilno savijanje koljena. Saznajte kako pravilno namjestiti sjedalo na biciklu ovdje.
Prije vježbanja se mišići moraju zagrijati aerobnim vježbama u trajanju od 5 minuta kao i razgibavanjem zglobova. Ako se osoba upusti u vježbu bez zagrijavanja može znatno povećati rizik od ozljede.
Jačanje mišića nogu
Jednostavna vježba koja će ojačati kvadricepse je podizanje nogu, a sasvim je lagana i sigurna zbog čega je mogu vježbati i početnici. Potrebno je leći na leđa i saviti desnu nogu u koljenu tako da se desno stopalo položi na tlo. Lijevu nogu je potrebno ispružiti, a mišiće zategnuti.
Nogu treba podići od poda do visine desnog koljena te ju u tom položaju zadržati 10 sekundi i zatim ponoviti istu vježbu s drugom nogom.
Ponavljanje je potrebno 10 puta u tri serije, a ako je osobi prenaporno savjetuje se smanjiti broj ponavljanja vježbi. Nakon nekog vremena će se moći izvesti duže vježbe uz češća ponavljanja.
Bolovi u koljenima
S obzirom na to da se neke vježbe pogrešno izvode to rezultira većom štetom nego koristi, posebno za osobe koje pate od bolova u koljenima. Tim osobama se zato preporučuje spuštanje u iskorak, duboki čučnjevi i potpuno istezanje nogu.
Prilikom izvođenja bilo koje vježbe, bol u koljenu je normalna, ali može biti i znak oštećenja nekih struktura unutar koljena. U takvim je trenucima potrebno stati s vježbanjem i potražiti pomoć fizijatra.

Nema komentara