Egipatska depilacija


Depilacija voskom za mnoge predstavlja neugodno iskustvo jer pored boli može uzrokovati alergije, urasle dlačice i iritacije na koži. Egipatska depilacija je učinkovitija i zdravija metoda za uklanjanje dlačica.

Egipatska depilacija pomoću šećerne paste je prirodna metoda pomoću limunovog soka, vode i šećera. Koristile su je i Egipćanke. Budući da je u potpunosti prirodna i nema tragova bilo koje kemikalije, ne izaziva iritacije i uspješno rješava urasle dlačice.
Nakon prirodnog tretmana depilacije, dlačice rastu sporije i rjeđe su. Jedna od prednosti sigurnijeg tretmana za zdravlje kože je što se smjesa ne lijepi za kožu nego za dlaku, nakon kojeg je glatka i bez crvenih točkica.

Šećerna pasta

Da bi napravili šećernu pastu potrebno je ponekad prirodnim sastojcima poput limuna, vode i šećera dodati i eterična ulja. Za razliku od voska prilikom kojeg se postižu visoke temperature, pasta od šećera nije zagrijana te ne može uzrokovati opekline.
Nanosi se u smjeru prirodnog rasta dlačica, a zbog čega manje boli i ne predstavlja traumatsko iskustvo za kožu. Nanosi se odjednom uz pomoć kuglice te se može staviti na cijelo područje prije nego ju krenete uklanjati. Odlučite li se na ovaj postupak dlačice moraju biti dugačke od 1 do 2 mm. Pasta se jednostavno uklanja uz pomoć vode, dok nakon voska koža može ostati ljepljiva.
Na tretman se mogu odlučiti i oni koji imaju problematičnu kožu, bilo da se radi o ekcemima ili proširenim venama. Prikladan je za sve dijelove tijela, a najviše za brazilsku depilaciju, budući da se sastoji samo od prirodnih sastojaka.

Recept za šećernu pastu

Smjesu možete i sami napraviti, a od sastojaka vam je potrebno:
  • 1 mala žlica meda
  • ¼ šalice vode
  • 2 šalice šećera
  • ¼ limunovog soka
Stavite kuhati šećer u manju posudu na laganoj vatri. Kada se počeo rastapati (pazite da se ne rastopi do kraja), dodajte vodu i limunov sok. Sve zajedno kuhajte na smanjenoj temperaturi od 5 do 10 minuta.
Nakon što smjesa postane zlatno-crvenkasta, maknete posudu s vatre i miješate sve dok pjena ne nestane. Smjesu potom dok je još topla ulijete u staklenu posudu. Pastu je potrebno ostaviti da se ohladi te oblikovati male kuglice. Nakon toga ju razvlačite prstima sve dok ne dobije svjetliju nijansu.
Kada ste oblikovali smjesu, treba ju razvući po suhoj koži u suprotnom smjeru rasta dlačica te brzim pokretima povlačiti u smjeru kojim rastu dlačice. Nakon uklonjenih dlačica s jedne površine, sve ponovite istom kuglicom. Ako pasta postane premekana, stavite ju na nekoliko sekundi u hladnjak, a ukoliko se stvrdne, držite u mlakoj vodi.
Ako niste uspjeli napraviti pastu s kojom ćete oblikovati kuglicu, možete pokušati i s trakama za depilaciju. Prvo se pasta nanese na određeno područje, prekrije se trakama i pritisne nekoliko puta u suprotnom smjeru rasta dlačica. Trake se potom potegnu u smjeru rasta, a nakon čega se mogu iskoristiti i za nova mjesta na koži.
Nekoliko je razloga zašto bi se trebali odlučiti za ovaj način rješavanja dlačica. Pored toga što ne dolazi do iritacija, uklonit će se i mrtve stanice kože. Bakterije u pasti ne mogu preživjeti, za razliku od voska gdje se mnogu razmnožavati.

Nema komentara