Lanene sjemenke


Lanene sjemenke su jedna od zdravih namirnica zahvaljujući omega 6, omega 9 i omega 3 masnim kiselinama te vitaminima B, C i E i kaliju, cinku, fosforu i natriju. Odlične su za liječenje virusa, gljivica i bakterija.

Jeste li znali koliko su sjemenke lana dobre kao lijek? Razlog je što pomažu izliječiti razne bolesti kao i što pružaju zaštitu organizma od brojnih tegoba.
Liječenje kardiovaskularnih bolesti
Zahvaljujući omega 3 masnim kiselinama svi koji redovito konzumiraju lanene sjemenke, imat će manji rizik da dožive srčani udar. One nisu djelotvorne samo u sprječavanju udara, nego pomažu i kod bržeg oporavka nakon infarkta.
Pomažu smanjiti upale koje dovode do gubitka elastičnosti krvnih žila i smanjuju količinu naslaga u arterijama.
Liječenje kolesterola
Istraživanje provedeno 2010. godine pokazalo je da redovna upotreba lanenih sjemenki pomaže smanjiti loš kolesterol. Pored toga što utječe na smanjivanje štetnog kolesterola, isto tako smanjuje rizik bolesti jetre za muškarce.
Da bi bili uspješni u sprječavanju štetnog djelovanja LDL kolesterola, potrebno je svaki dan pojesti do najviše 4 male žlice usitnjenih sjemenki.
Zdravo mršavljenje
Želite li znati kako zdravo smršaviti, bit će potrebne namirnice bogate magnezijem, kalijem, cinkom i B vitaminom. Na popisu takvih namirnica nalaze se i sjemenke lana.
Pored toga što pružaju duži osjećaj sitosti, ujedno pomažu smanjiti apetit. Odlične su jer pomažu liječiti upale, a dokazano je da za vrijeme trajanja upalnog stanja postoji mogućnost zadržavanja većeg broja kilograma.
Kako bi što prije mogli izgubiti kilograme, potrebno je konzumirati cijele sjemenke s jogurtom, juhom i salatom.
Zaštita od raka
Jedan od načina da spriječite rak dojke, debelog crijeva, jajnika i prostate je da konzumirate lan. Razlog su lignani koje se nalaze u sjemenkama i koji pomažu zaustaviti enzime odgovorne za širenje stanica raka.
Kako bi smanjili rizik da dobijete rak, potrebno je na jelovnik uvrstiti ove namirnice, bilo da ćete ih jesti s jogurtom ili kao kao salatu prelivenu lanenim uljem.
Reguliranje šećera u krvi
Svi koji kojima je dijagnosticiran dijabetes tipa 2 trebali bi paziti što unose u organizam. Za njih su najbolji proizvodi od lana budući da pomažu regulirati razinu šećera.
Takve će ih namirnice zaštititi od srčanih bolesti kao i bolesti bubrega. Možete ih dodati u brojna jela bilo da se radi o salatama, povrtnim napicima ili možda juhama.
Zdrava probava
Želite li znati koja je najbolja hrana za probavu? Odgovor su namirnice bogate vlaknima poput lanenih sjemenki. Pored toga što omogućuju lakši i brži protok hrane kroz crijeva, zaslužne su i za bolje upijanje nutrijenata unesenih preko obroka.
Djeluju i kao prirodni laksativ te ublažavaju zatvor i nadutost. Kako bi nadoknadili izgubljenu tekućinu, treba ih koristiti s puno vode.
Nažalost ako imate Chronovu bolest ili bolujete od iritabilnih crijeva, ne savjetuju se namirnice na bazi lana.
Čišćenje organizma
Važno je znati kako očistiti organizam, izbaciti otrove i kolesterol. Pomoći će sjemenke koje ujedno jačaju imunitet te pomažu kod slabosti i kroničnog umora.
Da bi očistili organizam bit će vam potrebna jedna velika žlica sjemenki koje ćete ostaviti u šalici vode preko noći. Sljedeće jutro treba popiti sadržaj iz čaše. Ponavljate postupak svaki dan za što brže rezultate i bolje zdravlje.
Rast kose
Ako imate slabu kosu koja ispada i lomi se, potrebno je u jelovnik uključiti namirnice na osnovi lana. Omega 3 masne kiseline će se pobrinuti da kosa bude sjajna i zdrava, dok će se vitamin E pobrinuti za vlasište.
Lanene sjemenke su odlične za brži rast kose, a mogu pomoći i kod gubitka kose.
Od lana možete napraviti i gel te uz njegovu pomoć ukrotiti nestašne uvojke. Sjemenke je dovoljno prokuhati u vodi i čekati da se smjesa dovoljno ohladi.
Hidratacija kože
Smatrate li da je prirodna njega kože najbolje za vas, lan je odličan jer pomaže ukloniti ekceme, crvenilo, akne i kožne alergije. Djeluje protuupalno i pomaže kod bržeg zacjeljivanja rana. Dovoljna količina hranjivih sastojaka koje sadrži pomoći će hidrataciji kože te brisanju bora.
Ako želite možete napraviti losion tako što ćete pomiješati tri kapi eteričnog ulja s lanenim uljem te nanijeti na tijelo ili lice.
Sada je jasno zašto se sve više govori o ovoj supernamirnici koju bi svi trebali imati na svom jelovniku.

Nema komentara